Řešení pro kompletní potravinový řetězec
606 615 569
602 780 696
SZPI poprvé zavřela stravovací zařízení
Do restaurací a dalších stravovacích provozů míří nové kontroly
Na provozovatele restaurací čeká od začátku roku nápor. Nejde o počet zákazníků, ale množství kontrolorů, kteří začali zařízení obcházet. Vedle hygieniků a obchodní inspekce mají nově přístup do restaurací i kontroloři potravin a veterináři, kteří se pořádně činí. Za přestupky už padly první pokuty. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zavřela minulý pátek z hygienických důvodů první restauraci v Chodově na Sokolovsku.
Zákon, který nové kontrolory do restaurací pustil, je stejnou normou, jež hostinským nařizuje psát na jídelní lístky alergeny obsažené v jídle. Právě to začala prověřovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, spolu s tím také maso a dokumenty k němu, mléko nebo včelí produkty. „Zákon například nařizuje hlásit čtyřiadvacet hodin předem dovoz a místo dovozu živých zvířat ze zahraničí. Když si vezmete, že restaurace dovážejí třeba čerstvé ryby podle aktuální poptávky hostů, je pro ně skoro nemožné toto nařízení plnit," říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
Že inspekční výpravy do restaurací nejsou jen na papíře, ukazuje veterinární správa. První pokuty hlásí už z počátku ledna.
Restaurace v Jihomoravském kraji je dostaly za to, že v provozovně zpracovávaly zvěřinu, což bez povolení nesmějí dělat. Jedna z nich neměla navíc o původu zvěřiny doklad.
„Stahování, případně škubání ulovené volně žijící zvěře je v restauracích možné provádět pouze tehdy, pokud to povolí krajská veterinární správa poté, co si ověří, že restaurace má pro tuto rizikovou činnost vhodné podmínky," řekl ředitel odboru veterinární hygieny Jan Váňa.
Podle šéfa Asociace hotelů a restaurací je pro provozovatele čtvero kontrol zátěží. „Jde o to, aby měly všechny stejná pravidla, stává se totiž, že každý orgán kontroly požaduje něco jiného," řekl Václav Stárek. Zemědělská inspekce alespoň avizovala, že kvůli byrokratické zátěži se bude snažit zamezit zdvojování kontrol s hygieniky.
Zdroj: SOCR