Restaurace budou muset povinně uvádět alergeny v jídlech

Na jídelních lístcích se už brzy objeví informace o nebezpečných alergenech, které pokrmy obsahují a které nejčastěji způsobují zdravotní problémy. Přísným pravidlům se budou muset podřídit všechny podniky, od luxusních restaurací až po pouliční prodejce hotdogů či školní jídelny. Jde o největší změny v pohostinství od vstupu Česka do EU před 10 lety.

Povinnost uvádět u všech nabízených jídel, zda obsahují některý z nejrozšířenějších alergenů – jako jsou sója, ořechy nebo celer –, je nejviditelnější novinkou evropských pravidel, která zavádí nový zákon o potravinách.

Lidem, kteří jsou na ně citliví, mohou alergeny způsobit zdravotní potíže, v určitých případech i ohrožovat jejich život. Nedodržování nových pravidel by proto mohlo majitele restaurací vyjít hodně draho. Nejen proto, že by mohli dostat pokutu od úředníků. Hrozily by jim navíc i žaloby ze strany zákazníků, jimž by alergeny ublížily, a zdravotních pojišťoven, které by za jejich léčbu platily.

Mnoho času už ale restauratéři na diskuse nemají. Evropská směrnice bude platit od 13. prosince a po Novém roce začnou čeští úředníci její dodržování kontrolovat.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka restauratéři volí mezi třemi možnostmi. „Třeba fastfoody mohou alergeny přidat na tabule s popisem jídel. Další možností je uvést je přímo v jídelním lístku. A třetím způsobem je mít v něm zřetelně napsáno, že informace je možné dostat na vyžádání," vysvětluje Stárek.
V Bruselu přitom původně vznikala ještě přísnější pravidla. Unie totiž postavila jídla připravovaná v restauraci na stejnou úroveň jako balené potraviny v obchodech. Hrozilo tak, že na jídelní lístky nepřibudou jen výčty alergenů, ale všechny informace o potravině jako na obalech potravin. Tomu však lobbující asociace zabránily.

Stárek z asociace hotelů ale připouští, že jasná pravidla pro písemné informování o látkách, které mohou způsobit alergickou reakci, mají i praktické výhody. Restaurace se tak budou jistit proti možným žalobám za újmu na zdraví; pokud podnik zákon poruší, bude na něm možné úspěšně vymáhat peníze. Podle advokáta Ondřeje Bultase z kanceláře Bultas Kvítková Kareta by v takovém případě bylo klíčové prokázat, že ke zdravotním potížím došlo kvůli alergenu, na nějž host restaurace nebyl v rozporu se zákonem upozorněn.

Kromě takového zákazníka by se navíc na provozovatele restaurace s finančními nároky pravděpodobně obrátila i zdravotní pojišťovna, která by za léčbu platila. Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Eva Brožíková však zdůrazňuje, že by to muselo být nepochybné porušení zákona, co vyvolalo zdravotní potíže, jež bylo nutné léčit. V takových případech pak má pojišťovna dokonce zákonem přikázáno peníze vymáhat. Vedle povinnosti uvádět alergeny čekají na restauratéry i další novinky. U jídel s nejasnými názvy, jako třeba katův šleh, budou muset uvést, co pokrm obsahuje. A čeká je i více kontrol. Kromě dosavadní hygieny se přidá i zemědělská a potravinářská inspekce, veterinární kontrola se více zaměří na zvěřinu. A pokud bude chtít hostinský dovézt maso, mléko či vejce z ciziny, bude to muset ohlásit dva dny předem.

14 alergenů určila EU jako ty, před nimiž se musí varovat. Jde o celer, obiloviny s lepkem, vejce, ryby, vlčí bob, mléko, měkkýše, hořčici, arašídy, mušle, sóju, ořechy, sezamové semínko a oxid siřičitý.

O autorovi| Aleš Měřička, Václav Dolejší, autori@economia.cz

Zdroj: Hospodářské noviny

Další novinky »