Řešení pro kompletní potravinový řetězec
606 615 569
602 780 696
Nahlašování potravin dle vyhlášky č. 320/2014 Sb.
Rozšíření povinnosti oznámení o další kategorie potravin (doplňky stravy, výrobky z révy vinné, aj.)
Od 1. 1. 2015 je účinná vyhláška č. 320/2014 Sb., o informační povinnosti příjemce potravin v místě určení ve vztahu k některým druhům potravin. Vyhláška je prováděcím předpisem k zákonu o potravinách (zákon č. 110/1997 Sb.), který v § 3d odst. 3 stanovuje povinnost provozovatele potravinářského podniku (dále jen „PPP") informovat příslušné dozorové orgány o příjmu vybraných druhů potravin z jiného členského státu EU nebo ze třetí země. Vyhláška se vztahuje pouze na potraviny, jejichž místem určení je místo na území ČR, kde dochází k prvnímu příjmu, zacházení nebo manipulaci s potravinou. Tzn., že se týká všech, kdo první přijímají, zacházejí nebo manipulují s potravinou rostlinného původu včetně subjektů, které potraviny rostlinného původu dovezou a přímo prodávají, včetně různých typů pojízdných prodejen.
Potravinu má nahlásit provozovatel potravinářského podniku (dále jen „PPP“) v místě určení.
Seznam potravin rostlinného původu, na které se předpis vztahuje:
- čerstvé ovoce druhu :
- broskve, včetně nektarinek
- hrušky,
- jablka,
- slívy a švestky
- pomeranče
- banány
- stolní hrozny révy vinné
- čerstvá zelenina druhu :
- cibule a česnek,
- mrkev a celer bulvový,
- rajčata, papriky a okurky salátové,
- zelí hlávkové, květák a brokolice
- brambory konzumní rané a brambory konzumní pozdní.
- výrobky z révy vinné podle nařízení (EU) č. 1308/2013, o společné organizaci trhů se zemědělskými produkty, vč. vinného rmutu, v obalech o objemu nad 2 l (neurčených konečnému spotřebiteli) a nebalené víno
- vinné hrozny čerstvé, jiné než stolní hrozny
- mák setý
- doplňky stravy
Povinné informace, které musí PPP v místě určení dle vyhlášky poskytnout dozorovému orgánu:
- druh potraviny přicházejícího na místo určení,
- množství potraviny přicházejícího na místo určení,
- členský stát a název a adresa provozovatele potravinářského podniku dodávajícího potravinu na místo určení,
- adresa místa určení a příjemce potraviny
- předpokládané datum příchodu potraviny na místo určení
Více informací a postup informování najdete zde.
Zdroj: SZPI