Solution for the complete food chain
606 615 569
602 780 696
Standards
Systém byl vytvořen německou organizací Food Plus GmbH jako stále více globálně uznávané schéma pro zajištění kvality produktů zemědělské prvovýroby. K vytvoření tohoto standardu vedly problémy jako např. dioxiny ve vejcích, BSE v hovězím mase a jiné případy.
GLOBALGAP
Popisuje minimální požadavky na správnou zemědělskou praxi a je určen chovatelům a pěstitelům čerstvé zeleniny a ovoce (GAP, Good Agricultural Practice), respektive všech zemědělských produktů pěstovaných za účelem konzumace lidmi. Jedním ze základních cílů je "standardizovat" zemědělství, které bude ctít principy trvale udržitelného rozvoje a bezpečnosti v rámci potravinového řetězce, zahrnující mj. minimalizaci agrochemických vstupů (ochranu přírody), welfare hospodářských zvířat, důraz kladený na sledovatelnost, otevřenou komunikaci a aplikaci nejlepších praktik.
V rámci standardu se vytvářejí specifické sektorové požadavky, aby se zaručilo podrobnější zhodnocení, a tudíž i vyšší úroveň zajištění bezpečnosti zemědělských komodit. Již nyní jsou například k dispozici koncepce pro živočišnou výrobu nebo čerstvé produkty (ovoce a zelenina). Zavedení tohoto standardu může být provedeno v kombinaci se stávajícím systémem (HACCP, GMP, ISO 9001, ISO 14001 a další).
Širší aplikace této normy v České republice je otázkou blízké budoucnosti.