Řešení pro kompletní potravinový řetězec
606 615 569
602 780 696
Normy
Analýza nebezpečí a kritické kontrolní body (analýza nebezpečí a kritické kontrolní body)
Systém preventivních opatření sloužících k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů během všech činností, které souvisejí s výrobou, zpracováním, skladováním, manipulací, přepravou a prodejem konečnému spotřebiteli.
V české potravinářské legislativě je systém označován jako "systém kritických bodů".
HACCP = systém kritických bodů
Systém HACCP udává, jaké prostředky a postupy jsou nezbytné k tomu, aby se předcházelo nebezpečím, která ohrožují zdraví konzumenta ještě předtím, než se mohou projevit. Pro zavádění systému HACCP byl formulován postup, který zahrnuje 7 základních principů:
1. Provedení analýzy nebezpečí.
2. Stanovení kritických bodů.
3. Stanovení znaků a kritických mezí v kritických bodech.
4. Vymezení systému sledování v kritických bodech.
5. Stanovení nápravných opatření pro každý kritický bod.
6. Zavedení ověřovacích postupů.
7. Zavedení evidence a dokumentace.
Systém kritických bodů je nutné aplikovat do celého potravního řetězce, neboť prodejci se musí spoléhat na výrobce, výrobci na dodavatele surovin, dodavatelé surovin na prvovýrobce, přepravce atd.
Současná legislativa již ukládá povinnost zavedení systému kritických bodů všem provozovatelům potravinářských podniků (výrobci a prodejci potravin) a stravovacích služeb (gastroprovozů). Evropská legislativa předpokládá zavedení těchto principů i do zemědělské prvovýroby jako důležitého článku potravního řetězce.
Máte-li zájem o bližší informace, neváhejte nás kontaktovat.
Kontakt: Ing. Robin Čapek | +420 606 615 569 | robin.capek@uniconsulting.cz
UniConsulting, s.r.o. je společnost zabývající se školením a poradenstvím v potravinářství, stravování, zemědělství a dotacích a v České republice působíme od roku 1998 v oblastech poradenství a přípravy certifikace.